Bij een groot aantal van onze productlijnen ziet u het ECB-S logo afgebeeld. Het ECB-S (European Certification Boards-Security) is de onafhankelijke, geaccrediteerde certificeerder van verschillende veiligheidsproducten zoals kluizen, datasafes en archiefkasten.

1. Wat wilt u opbergen?

Belangrijk is om te kijken wat u wilt opbergen. Sieraden en geld nemen relatief weinig ruimte in maar kunnen desondanks een hoge waarde hebben.
Kwetsbare goederen als film- en fotoapparatuur vragen om meer ruimte.
Papier kan in dozen of ordners worden opgeborgen waardoor de ruimte beperkt wordt. In ieder geval is het belangrijk om vooraf goed in te schatten wat en hoeveel u gaat opbergen en hoeveel ruimte het een en ander inneemt.


2. Waartegen wilt u beveiligen?

2a. Inbraak

Beveiliging tegen inbraak vraagt om een degelijke kluis met een goed slot en goede schoten. Wij adviseren minimaal een kluis uit de categorie normaal inbraakwerend Daarnaast is ook van belang in wat voor pand de kluis staat.

Een kluis in een woonhuis, waar u normaal gesproken geen professionele inbreker hoeft te verwachten, mag gerust van het kaliber meubelkluis zijn.
Staat de kluis in een bedrijf, waar wel een zwaarder type crimineel te verwachten is, dan adviseren wij u tenminste een kluis Graad I met een waardeberging van € 9.000,-

Tenslotte is het van groot belang dat de kluis goed verankerd wordt

 

2b Brand

Beveiliging tegen brand vraagt om heel andere eigenschappen van een kluis.
De vuurbelasting is afhankelijk van de inventaris van de betreffende ruimte.

Als u zekerheid wilt hebben dat uw kostbare spullen een brand overleven adviseren we u een kluis met brandwerende eigenschappen volgens VDMA, NT Fire 017, UL of JIS.
Deze kluizen worden in ovens aan een hoge vuurbelasting blootgesteld en getest.

2c Brand en Inbraak

Van kluizen welke zowel brand- als inbraakwerend moeten zijn wordt veel meer gevraagd.

Zij moeten beide eigenschappen combineren. Vandaar dat deze kluizen enigszins duurder zijn dan kluizen met alleen brandwerende- of inbraakwerende eigenschappen.

Ook hier geldt weer dat de waardeberging en brandwerendheid van de kluis afhankelijk is van het pand waarin de kluis komt te staan.

Kluizen met een brandwering volgens DIN4102 adviseren wij niet, de reden hiervoor is dat deze kluizen geen vulling hebben welke de energie opneemt, alleen het doorgeven van de energie naar de inhoud van de kluis wordt vertraagd.

Uit testen is gebleken dat kluizen met een DIN4102 normering bij een echte brand uw inhoud ongeveer 5 – 10 minuten beschermt!

3. Waar moet de kluis komen?

Als u de kluis slechts af en toe gebruikt maakt het niet veel uit waar hij geplaatst wordt.

Als u echter regelmatig in de kluis moet zijn dan is een goed toegankelijke bereikbare plaats van belang. Als u halsbrekende toeren moet uithalen om bij de kluis te komen dan is men snel geneigd om zaken uit te stellen waardoor de kluis niet optimaal gebruikt wordt.

Veel mensen willen graag de kluis in een kelder plaatsen. Houd er dan wel rekening mee dat bij een eventuele brand bluswater in de kelder kan stromen. Nu is een kluis meestal wel spatwaterdicht maar als de kluis onder water komt te staan is de inhoud evengoed verloren. Een pomp in de kelder kan een oplossing zijn maar houd er rekening mee dat de brandweer waarschijnlijk de stroom uitschakelt waardoor de pomp waarschijnlijk ook niet meer functioneert.

Ook ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid kan heersen, zoals een garage, zijn niet altijd ideaal. Dit is voornamelijk van belang voor kluizen met elektronische sloten.


4. Wat voor type slot?

Kluizen zijn verkrijgbaar met sleutelslot, of elektronisch codeslot.
Ook combinaties zijn mogelijk.

4a. Sleutelslot

Een sleutelslot heeft als voordeel dat hij in de meeste gevallen standaard op de kluis

zit en er niet extra voor betaald hoeft te worden. Nadeel is dat de sleutels vaak groot zijn. Daarnaast is het raadzaam om reservesleutels niet in hetzelfde pand als waar de kluis staat te bewaren. Een inbreker weet alle plekjes waar u deze sleutels bewaard wel te vinden.

4b. Elektronisch codeslot

Tenslotte is er het elektronische codeslot. Dit heeft als voordeel dat de kluis snel te openen is. Daarnaast is een code snel te veranderen en is bij sommige sloten registratie mogelijk en kan er op sommige sloten tijdvertraging of tijdblokkades worden gezet. Sommige elektronische sloten worden geleverd met een sleutel voor noodopening. Ook hier geld dat het raadzaam is om deze sleutels buiten het pand te bewaren. Er zijn veel goedkopen elektronische sloten die deugdelijk lijken maar zonder code in enkele seconden zijn te openen zonder of met geringe schade.

Het slot dient dan ook VdS goedgekeurd te zijn !!